Мините в Черно море са много сериозен проблем, вече има свободно

...
Мините в Черно море са много сериозен проблем, вече има свободно
Коментари Харесай

Експерт: Има свободно плаващи мини, към месец май бяха унищожени 70, включително в България

Мините в Черно море са доста сериозен проблем, към този момент има свободно плаващи. Към месец май бяха унищожени към 70 мини, главно от украинските кораби, само че също по този начин във всички териториални води, в това число на България. Много е мъчно, не знаем какъв брой са и къде са поставени. Голяма част от мините са заложени от Русия “, сподели някогашният зам.-министър на защитата Йордан Божилов.

По думите му и България, и Румъния имат качества за разминиране, само че те са лимитирани. Според него би трябвало да има съдействие за сигурността в Черно море.

„ В Черно море не могат да влизат кораби на НАТО, защото проливите са блокирани, според конвенцията от Монтрьо. Единственият метод да се усилва военният потенциал е по-тясно съдействие сред натовските страни България, Румъния и Турция и съдействие с сътрудниците Грузия и Украйна “, допълни Божилов.

По думите на Елена Поптодорва Съединените щати ще бъдат активен съставен елемент от общите старания на Алианса за сигурността в Черно море. 

„ Най-сетне е осъзната сериозната значителност на Черноморския район освен за общата европейска сигурност, само че и за световната. Най-важното е Алиансът да излезе напред като бранител и отговарящ за сигурността в този район през нас – страните членки, само че и посредством Украйна, Грузия, Молдова “, сподели Елена Поптодорова, вицепрезидент на Атлантическия клуб в България.

Сред най-обсъжданите тематики в Украйна е бавещите се доставки на самолети F-16, сподели журналистът Владимир Йончев, който се намира в украинския град Виница.

„ Украйна привиква с войната, пробва се да води и естествен живот. След всяко проваляне всичко се асфалтира, ремонтира и строи отначало. Когато има запуск на ракети, хората се крият в укритията. Вече няма семейство, което да няма член, другар, непосредствен на фронта, който е ранен или умрял. Войната е стигнала до всеки дом. Те се надяват да завърши по-бързо, само че си дават сметка, че без доставки на оръжия това няма по какъв начин да стане “, добавя Йончев.

Според Йордан Божилов изтребителите F-16 ще оказват помощ на Украйна да възвърне въздушния си суверинитет и да получи въздушно предимство. По думите му значим е и политическият сигнал, че поддръжката за Киев продължава. 

„ България се връща на геополитическата карта. Освен че ще бъдем фактор, от който ще зависи сигурността, ще имаме и опциите да сложим България на картата и на възобновяване на Украйна и на решение на други световни въпроси “, добави някогашният зам.-министър на защитата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР